Výstava súťažných fotografií upozorňuje na ľudské práva

29.02.2012 Prešov

Prešov 28. februára (TASR) – Putovnú výstavu fotografií Ľudské práva v rozvojovej spolupráci, ktorá sa venuje sociálnym a spoločenským témam, dnes otvorili v priestoroch Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity na ulici 17. novembra v Prešove.
Na paneloch je umiestnených 30 najlepších záberov 1. ročníka rovnomennej fotografickej súťaže, ktorú v minulom roku zorganizovala Platforma mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO). Tá zastrešuje slovenské inštitúcie, ktoré sa venujú humanitárnej pomoci, prípadne realizujú iné rozvojové projekty v zahraničí.
"Touto súťažou, ktorej najlepšie práce sa snažíme prezentovať po slovenských mestách, chceme poukázať na prepojenosť základných ľudských práv a rozvoja najchudobnejších krajín sveta. Ide napríklad o právo na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť či odmenu za prácu," uviedla dnes pre TASR predsedníčka Platformy MVRO Nora Beňáková.
Do súťaže sa prihlásilo asi sto záujemcov. Väčšinou išlo o ľudí, ktorí pomerne veľa cestujú, prípadne sa osobne zúčastnili na humanitárnych aktivitách v týchto krajinách.
"Snažili sa zachytiť najmarginalizovanejšie skupiny, ako sú deti, ženy, prípadne postihnutí starí ľudia. Zobrazujú sa témy ako napríklad ťažký prístup k vode, problematika dievčat vo vzdelávaní, sirôt alebo vojnových vdov," vysvetlila Beňáková.
Fotografie vznikli v Sudáne, Keni, Afganistane. A toto sú zároveň krajiny, do ktorých prúdi oficiálna slovenská rozvojová pomoc pod názvom SlovakAid, ktorú podporuje Ministerstvo zahraničných vecí SR.
Beňáková konštatovala, že zámerom organizátorov je dostať výstavu do viacerých regiónov. Od októbra minulého roka, keď ju prvýkrát sprístupnili na Ministerstve zahraničných vecí SR v Bratislave, si fotografie mali možnosť prezrieť stovky ľudí v niekoľkých slovenských mestách a obciach.
V rámci výstav organizujú v regiónoch aj diskusie občanov so slovenskými dobrovoľníkmi, ktorí pôsobili v Keni alebo Južnom Sudáne. V Prešove výstava potrvá do 9. marca 2012.
 

Vyberte región